top of page
Juridikskolan

I vilka fall kan du i Sverige straffas för brott som du begått utomlands?


👨🏻‍⚖ Enligt svensk lagstiftning kan du bli straffad i Sverige för brott som du har begått utomlands under vissa förutsättningar. Det gäller exempelvis om:


  • brottet har begåtts ombord på ett svenskt fartyg,

  • gärningspersonen är svensk medborgare, eller

  • brottet riktar sig mot ett svenskt enskilt eller allmänt intresse


Du kan också bli straffad om du befinner dig i Sverige och har begått internationella brott, såsom brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser.



Detta innebär att Sverige har rätt att döma en person för brott som har begåtts utanför landets gränser under vissa specifika omständigheter. Syftet är att säkerställa att vissa allvarliga brott eller sådana som har en koppling till Sverige inte går ostraffade, även om de har begåtts utomlands.

Här är vad varje punkt innebär i praktiken:

  1. Ombord på ett svenskt fartyg: Om brottet sker på ett fartyg som är registrerat i Sverige, betraktas det som om brottet har skett på svensk mark.

  2. Av svensk gärningsman: Om en svensk medborgare begår ett brott utomlands, kan Sverige fortfarande åtala och döma personen, oavsett vilket land brottet begicks i.

  3. Mot svenskt enskilt intresse: Om brottet skadar en svensk person, ett svenskt företag eller annan svensk egendom, kan Sverige ta upp fallet.

  4. Mot svenskt allmänt intresse: Om brottet hotar Sveriges allmänna intressen, som nationell säkerhet eller samhällsordning, kan Sverige åtala gärningsmannen.

  5. Av någon som befinner sig i Sverige: Om en person som begått ett allvarligt brott utomlands senare befinner sig i Sverige, kan svenska myndigheter åtala och döma personen. Detta gäller särskilt för internationella brott som exempelvis krigsförbrytelser.

  6. Mot internationella brott: Sverige har åtagit sig att lagföra brott som är av internationell karaktär, såsom folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, även om de inte har någon direkt koppling till Sverige.

📚 Lagstöd hittar du i 2 kap. 3 § och 2 kap. 5 § brottsbalken


bottom of page